Wat er allemaal groeit en bloeit

Wat gebeurd er op dit moment – naast heel veel spelen natuurlijk – op de natuurspeelplaats? De juiste persoon om dit te vertellen is Roland Smith. Roland heeft een dochter in groep 8 en werkt als vrijwilliger vele uren per maand in de tuin van de natuurspeelplaats. De kinderen noemen hem dan ook de tuinman. Hij weet (bijna) alles van planten en hoe ze het beste groeien. En dat is waar we op dit moment veel aan doen op de speelplaats: de beplanting.

Vandaag loop ik met Roland een rondje over de speelplaats. We beginnen bij de klimheuvel. Roland vertelt dat hij bezig is om de heuvel veilig te maken voor de kleinste kinderen. “We maken ‘handvaten’ op de stijle helling van de heuvel voor als een kind begint te glijden als hij of zij eraf loopt.” Dit gebeurd door planten op de heuvel te zetten waar kinderen zich aan vast kunnen houden. “Hoe we dit doen? We willen niet alles helemaal afzetten. Er moet ook nog gespeeld worden. Daarom hebben we struiken geplant die we tijdelijk beschermen met gaas. We hebben gekozen voor Kornoelje en Wilgen omdat die snel groeien en buigzaam zijn. Dan breken de takken niet zo snel af als kinderen ze vastgrijpen. En als het gebeurd groeit de struik snel weer aan.” De Kornoeljes heeft Roland zelf gestekt. En de Wilgen zijn over van de wilgentunnel. En dat is iets wat nog heel vaak terugkomt: Roland heeft veel planten zelf gezaaid of gestekt. En ook hebben we veel planten gekregen van mensen die de natuurspeelplaats een warm hart toedragen: ouders, kennissen, mensen bij Roland uit de kerk, etc.

20160627_104404
Roland onder de wilgentunnel

Naast de klimheuvel staat de zandbak. Onder de pomp komt nog een verhoging waarop de kinderen kunnen staan om bij de pomp te komen. Verder is het plan om rondom de paaltjes van de zandbak ook planten te zetten. Roland neemt me mee naar de moestuin waar nog verschillende planten staan die we daarvoor kunnen gebruiken: o.a. Wilgen en een Fluweelboom. “Die groeit snel en geeft flink wat schaduw in de zomer.”

20160627_103225
De pluktuintjes met vooraan de Dig Pit, in het midden de grassen, links de komkommer en courgette en rechts de plukbloemen. 

Een ander project waar Roland druk mee is zijn de pluktuintjes. We hebben dit zo genoemd omdat er in dit gedeelte van de speelplaats plukbloemen komen. Maar het is vooral ook een stuk tuin met spannende paadjes waar je tussen hoge grassen en schitterende bloemen doorloopt. Roland heeft vooraf de grond tot 2 spades diep afgegraven en vervolgens weer opgevuld. “Er zit een mix in van Biovin, één jaar oude paardenmest en grondverbeteraar.” Roland weet niet alleen veel van planten. Hij weet ook alles van de grond en hoe je de kwaliteit daarvan moet verbeteren zodat de planten het naar hun zin hebben. In drie delen van de pluktuintjes zijn wilde bloemen gezaaid. Sommige planten komen al op. En er staan Koekoekskruid, waar de insecten dol op zijn, en Vergeet-mij-nietjes. Maar er is ook een deel dat het niet goed doet. Het is te vochtig geweest de afgelopen tijd. Roland zal het binnenkort opnieuw proberen. Hij heeft netten over de aarde gespannen om het zaad te beschermen tegen vogels en de jonge plantjes tegen kindervoeten. Op de stokken die de netten dragen heeft Roland plastic plantenbakjes gezet. Dit om te voorkomen dat kinderen zich kunnen prikken aan de punten van de stokken. Je weet maar nooit met stokken op ooghoogte. Roland denkt overal aan.

Naast de bloemen groeien grassen die al mooi de hoogte in gaan. Rondom heeft Roland Oostindische kers geplant. Langs het schapenhok zie je Giant Sunflowers, de grootste zonnebloemen die er zijn, een kersenboompje en begint Suzanne-met-de mooie-ogen al te bloeien. In de pluktuintjes is ook ruimte voor moestuinieren. De kleuters hebben een Komkommer en een Courgette geplant. Verder vind je er nog Rode klaver, Margrieten en Lavendel. Er is ook een stukje dat niet beplant is. Dat is een Dig Pit: daar kun je lekker graven en spelen met grond.

20160623_084934
De courgette

De moestuin wordt ook gebruikt in deze tijd. Kinderen van groep 5/6 hebben Tomaten, Courgettes, Pompoenen en Komkommer gezaaid en de planten staan intussen in de grond. Kinderen van groep 7/8 hebben Aardbeien geplukt en de kleuters hebben de Tuinbonen geoogst. Roland is hier ook vaak in de pauze te vinden zodat kinderen hem kunnen helpen met het werk in de moestuin.

IMG-20160621-WA0002
De kleuters plukken tuinbonen

Roland laat me de rest van de schooltuin zien. Ook daar groeit heel veel moois. Midden op het plein staat een grote bak met paarsbloeiende Verbena Rigida en Gypsophilia waaruit straks witte bloemetjes komen. Langs het hek aan de Joseph Bechlaan staan Vlinderstruiken, Perenbomen en Rhodondendrons. Aan de rand van de struikhut achter het balplein staan een Abrikozen- en een Pruimenboom. De Kastanjebomen langs het balplein staan schitterend in bloei.

Het is echt supergaaf om te zien hoeveel moois er in de natuurspeelplaats groeit. De kinderen zijn er zich misschien niet altijd bewust van maar ik weet zeker dat al dat moois hen heel veel goed doet. En ons allemaal. Geniet ervan! En Roland: SUPERBEDANKT!

Advertenties

Een gedachte over “Wat er allemaal groeit en bloeit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s