Zintuigenpad

In deze blog geven we aandacht aan ons zintuigenpad. Ookwel belevenispad, blotevoetenpad of voetenvoelpad genoemd. In de oude speelplaats was dit een langgerekt stuk verwilderd gras, gelegen tussen twee hagen. Nu is het een prachtig paadje waar al je zintuigen ingeschakeld worden. Denk je in dat je 1,25m groot bent; durf je mee op pad te gaan?

20160713_085851
juni 2016

Tijdens de oriëntatie- en ontwerpfase hebben we er over gesproken wat we met dit stukje tuin konden doen. We kwamen uit op een zintuigenpad; een spannend pad waar al je zintuigen geprikkeld worden. Je kunt op dit pad met je voeten verschillende ondergronden voelen zoals steen en hout. Je kunt natuurlijk ook met je handen de verschillende planten voelen. Verder kun je hier van alles zien: er staan veel verschillende planten waaronder heel veel die schitterend bloeien. En daar komen weer allerlei mooie insecten op af. Je kunt het ruisen van de bomen, het zoemen van de insecten, het fluiten van de vogels en het knarsen van de stenen waar je op loopt horen. Je kunt de lavendel en vlinderstruiken ruiken. En je kunt langs dit pad ook van alles proeven: er staan een appelboom en verschillende soorten bessenstruiken.

belevenispad-vlinder-160921
juni 2016

Op de tuindag in februari 2015 heeft een groep vrijwilligers de basis van het zintuigenpad gelegd. Er is een pad uitgegraven van bijna 1 meter breed en 30 cm diep. Daarin is worteldoek gelegd met daar bovenop 20 cm zand. Dit is vervolgens aangetrild. De randen van het pad hebben we afgezet met halfronde palen. Daarna is het pad gevuld. Eerst een stuk met liggende palen, daarna grote kiezels, stenen, klein grind en vervolgens boomschors.

Langs de randen hebben we allerlei planten gezet. De basis vormen de vlinderstruiken. We zijn begonnen met stekjes die we kregen van een ouder. Ze zijn in twee jaar enorm gegroeid. Tussen de vlinderstruiken staan allerlei eetbare bessenstruiken: de blauwe bes, de witte bes en de rode bes. Ook hebben we op meerdere plaatsen grassen geplant die de komende jaren nog een stuk hoger zullen komen. Verder kun je er herfstasters vinden, de teunisbloem, lavendel, de herfstanemoon, chocolate lily (een lelie), sintjanskruid en een appelboom die we als afscheidscadeau van een oud-leerling kregen.

Nu vraagt het zintuigenpad alleen nog onderhoud. Dat bestaat voornamelijk uit snoeien en een enkele keer uit herstelwerkzaamheden zoals het bijvullen van het boomschors. En natuurlijk vraagt het pad onze aandacht! En wel om ervan te genieten! Welkom!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s